CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

mari menjana pendapatan!

FOLLOW ME? CLICK ON JOIN THIS SITE BELOW.

Friday, April 22, 2011

tips lulus cemerlang..

Haa..tadi dok diskas2 subjek cyber law ngan clazmate laa..then,cikgu kitorang a.k.a  best student dalam claz and dalam batch FY nih , bagila 3 tips nak lulus cemerlang dalam exam..
nak taw x??

1)) JANGAN BIARKAN KERTAS JAWAPAN ANDA  KOSONG..
  
     - Even korang x tau nak jawab pepon,korang try la goreng2 jugak jawapan yang berkaitan..Tolong jangan
      biarkan kertas anda kosong especially kat muke depan ataupon soalan pertama..Sebabnya,lecturer kita tu
      sebenarnya bukannya rajin sangat pon nak bace jawapan kita sebijik2..
      Kita psiko jew lecturer kita   tu..Kalau da soalan pertama kita tu nampak cam penuh je,so harapan tuk  
      bagi kita markah tinggi tersangatlah tinggi..
      Try ok?

2)) BUAT PENDAHULUAN+ISI-ISI+PENUTUP..

     - Haa..yang ni pon penting jugak..ni tuk yang markah 20 markah or 15 markah laa..buat pendahuluan ni
        means,kalau soalan tu nak objektif penubuhan Multimedia Super Corridor Malaysia(contoh),kita jangan  
        jawab terus objektifnya..kita ceritala dulu serba sedikit tentang history penubuhannya,sape yang
        menubuhkan,kat mana tempat tu..then,barula jawab pe yang ditanya,last sekali watla  penutup..
        Haa..kan cantik susunan yang camtu..Lecturer senang faham,lagi senang beliau bagi markah..

3)) GARISKAN / HIGHLIGHT POINT YANG PENTING..

     - Yang ni pon penting jugak, bagi lecturer tu nampak apa point kita. That is our answer..Janganla
        menyusahkan lecturer kita tu nak cari jawapan kita..Bukan paper kita je dia nak tengok kan..

        Sabda Rasulullah s.a.w: "Berikan kemudahan (kepada orang) dan jangan menyusahkan   
        mereka,berikanlah khabar gembira dan janganlah kamu menjadi mereka menjauhkan diri 
        (daripada Islam)"


Ok laa..ni 3 tips yang FY dapat share ngan korang2 yang nak final x lame nih..Ni hanya usaha sampingan tuk dapatkan markah yang tinggi..papepon korang kenela rajin gak bace buku..Study tau..Gudlak semua..muah3!!


PS:: TERIMA KASIH AND WISH U LUCK!

No comments:

Kami Si Blogger

TEKAN SAYA,AWAK KAYA..