CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

mari menjana pendapatan!

FOLLOW ME? CLICK ON JOIN THIS SITE BELOW.

Wednesday, June 8, 2011

KISAH BENAR:: GANTUNG DIRI KAT TINGKAP..

Assalamualaikum..Selamat pagi semua..breakfast da?hope sihat semuanya arini kay?Pagi2 lagi FY da bukak blog,tengok dashboard sunggoh ramai ye arini dok cerita pasai Paknil a.k.a Uncle Aznil Hj Nawawi yang selamatkan serang insan dari membunuh diri akibat hutang along..(kami bukan along,kami cuma mau tolong)..FY tumpang bangga la dengan sifat mulia Pak Nil tu..Suke dia!!

Ok then,FY nak jugakla story and share a lil bit about my friend. Kes x sama,tapi lebih kurang,,Kejadian ni masa FY Form 3,nak amik result PMR masa tu (7 tahun da berlalu)..FY ngan membe2 sekola memang happy x hengat la dapat jumpa,konon2 lama cuti kan pas PMR..Tetiba, datang sorang kawan FY,ngan muka sedey cam orang hilang kucing,datang kat kitorang yang tengah2 happy tadi..Ingatkan nak bagitau yang result dia teruk,rupanya nak bagitau 1 berita yang buatkan FY ngan kawan2 yang lain ternganga dengan lamanya sampaikan lalat boleh masuk dua tiga kali dalam mulut kitorang.

Memang sangat2 terkejut sebab kawan FY tu cakap,yang kawan sekola rendah kitorang,meninggal..(ok,mase ni kecik lagi nganga,)..Pastu,dia sambung lagi,meninggal sebab bunuh diri,(besar sikit da nganga,) bunuh diri dengan menggantungkan diri kat tingkap!! (sangat luas nganga)..oh noo!!masa tu memang kitorang pulak yang mengucap panjang,budak yang meninggal tu jiran lama FY,so memang kenalla parent dia,family dia..Sebelum gantung diri,dia ada tulis surat, bukan tuk FY..tuk parent dia.Dia mintak maaf sebab buat macam tu,dia cakap dia ada masalah ngan kawan2 dia..Budak sekolah menengah dia agaknya,sebab FY x 1 sekola ngan dia masa sekola menengah. Dia gantung diri waktu malam,dalam 11 malam,adik dia sindrom down,bukak pintu bilik abang dia,tengok abang dia camtu,terus adik dia keluar,tanya ayah dia,((ayah,kenapa abang tido kat tingkap?))..parent dia terkejut,terus berlari tengok anak dia,menjerit sekuat hati mak dia,terus pengsan..anak sendiri kan..15 tahun dia jaga anak dia..tengok2 meninggal camtu..:(

GAMBAR HIASAN

Masa tu,FY ngan kawan2 yang lain,terus sedekahkan alfatihah and mulala bergosip x hengat..Semua buat andaian sendiri,besela budak2:P
FY x kan lupakan kisah ni sampai bila2 pon,FY harap rohnya dicucuri rahmat..Dia x fikir panjang,nauzubillah..FY pon pernah jugak terfikir nak bunuh diri kadang2 tu bila ada problem yang melampau,tapi,kuatkan iman,ingat Allah,ingat parent,ingat family,ngaji solat banyak2,insyaallah Allah akan tolong kita..Semuanya ada jalan penyelesaian kan:D

FY harap,kawan2 semua jadikan ini sebagai pengajaran tauladan ye..Sayang korang..(EMO):(
ALLAH ITU ADA..BERSERAH PADA ALLAH..tolong sedekahkan alfatihah kepada arwah..


ps; TERIMA KASIH SEBAB SUDI BACA..:D

13 comments:

Puan tia said...

janganla sesekali bunuh diri.. ya allah jauhkanla terjadi kat diri kita atau keluarga kita..


al-fatihah tuk dia...

ejulz said...

alfatihah.. semoga peristiwa ni dijadikan iktibar kpd mereka di luar sana..

farra said...

puan tia: nauzubillah..

ejulz: insyaallah..sedey:(

iszieylyanziy said...

bunuh diri bukan lah jalan penyelesaian yang terbaik,,huhu

farra said...

is: btol tu..mnmbh masalah adela:/

NURUL AINI NORAZMAN said...

ishhh,.takot nye dgr,. mesti dia terlalu pressure nih,.xsapa nk dgr luahan hati dia,.
anyway sptotnye kta kene pndai settle masalh,.klu budak muda mcm ni ibu bapa la yg kene main peranan,.

farra said...

yupz..btol tu murul aini..kesian dia..alfatihah..

Ahmad Ridhwan said...

FY,

ganas ah post gamba ko........ 18SG nie

EB said...

Masya'Allah...
Innalillahwainalillahhirojioun..
Al-Fatihah...
Semoga roh beliau yg sudah lama pergi itu sentiasa tenang.. Walaupun tidak diterima bumi. tp sama²la kta doakan agar urusannya dipermudahkan..
Allah Maha Besar!

p/s: Jadikn pengajaran..

farra said...

ridhwan: hee,,pix mr google..x kan nak ltk pix sbnr kot..takut!

eb: yupz...tauladan buat kita semua,.:)

tia @ Ini Kisah Tia said...

biar berat macamana pun kesalahan , jangan pernah bunuh diri ..

Bila Azan Berkumandang - AWAS!

Najihah.Faizah.Azaman said...

al-fatihah.

semoga Allah lindungkan kita dari ini. Ameen ya Rabb.

(teringat cerita 3 Idiots part Joy bunuh diri tu)

Nauzubillah min zalik~

Ai-Sis said...

al-fatihah

Kami Si Blogger

TEKAN SAYA,AWAK KAYA..