CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

mari menjana pendapatan!

FOLLOW ME? CLICK ON JOIN THIS SITE BELOW.

Sunday, May 22, 2011

1st tutorial--NAK BUAT WIFI HOTSPOT KAT LAPPY KORANG TANPA ROUTER??

korang nak x on9 sepanjang masa? 1 rumah boleh on9 tanpa menggunakan router wireless yang giler mahal tuh?FY kat umah ni biasanya guna streamyx,then sorang je yang boleh on9..kalau yang lain nak on9 kene gilir2 la..turn by turn..x best kan?terpaksa la beli berokband broadband yang sangat2 slow tuu..
then,pada hari ini,adik FY ( baru form 4 @ x ley ngorat), dia godam notebook abah sampaila jumpa 1 info yang sangat berguna..
banyak cakap lak FY nih,ok3..iskk..tapi,before follow diz arahan,korang mestila kene follow blog FY dulu ye..
meh la FY ajar..ni 1st tutorial dari FY..kalau yang mane da tau tu,x yah bace..haip..:P

THIS IS FOR WINDOWS 7 ONLY!!
yang mana x guna Windows 7, pandai2 la install sendiri..:D

ok first camni..
1) press start button..
2) then,type cmd.exe, right click dan tekan 'run as administrator' then enter
3) pastu mesti akan keluar begini..    


tekan gambar untuk lebih jelas

4) dalam kotak hitam tu,taip ' netsh wlan set hostednetwork mode=allow ssid=MYssid key=MyPassword"

*korang tukar MYssid tu kepada nama yang korang suka 
e.g FY NetWork
MyPassword kepada password korang
e.g abcdeabcde (pastikan 10 aksara)

5) then tekan enter,korang tunggu sat la..
6) then type "netsh wlan start hostednetwork"
7) tekan enter
k
8) ok, sekarang korang buka 'Control Panel' then cari 'Network and Sharing Centre' 
9) seterusnya klik 'Change Adapter setting
 11) selepas itu, right click di internet connection anda..p/s : FY guna streamyx so FY right click di Streamx FY..

12) dah right click, tekan 'properties'
13) pergi ke 'sharing' tab dan buat macam FY buat.
  
14) dah pun siap, korang cari la network korang kat gadget korang yang ber'wifi' tu.. 

ps: kalau x jadik jugak..korang refer kat sini
n one more pesanan..kalau da shutdown,nak bukak semula,jangan lupe bukak cmd,taip netsh wlan start hostednetwork..

SELAMAT MENCUBA YAW:D

PS/s : TERIMA KASIH SEBAB SUDI SINGGAH:D 

9 comments:

budingyun said...

tak pun pakai software bernama connectify.. :D

zeeck said...

hehehe bagus!!! terbaek~
1 broadband untuk semua ;)
sharing is caring~

Anonymous said...

pandainya adik FY...:P

farra said...

budingyun: Fy da try da gune connectify tu,tp x ley share streamyx lorr..

zeeck: btol tuh:D

....hahaha..mmg pandai:P

dhilla nazli said...

kt right click uh tade sharing tab un?
adesss

Anonymous said...

rosak laptop koi!

farra said...

dhilla: adelaa..try ikut arahan kat atas ngn btol ye:)

lappy jenis pe tu?lame x format kot?sbb tu rosak..

Anonymous said...

dhilla nazli: kat right click mmg xde sharing tab, kne klik properties dulu bru boleh jumpe sharing tab...hihi:P

farra said...

hehehe:D

Kami Si Blogger

TEKAN SAYA,AWAK KAYA..