CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

mari menjana pendapatan!

FOLLOW ME? CLICK ON JOIN THIS SITE BELOW.

Thursday, January 12, 2012

Fantastic Friday:: Salahkan Diri Sendiri Ok?

Hye beb! salam jumaat..:)

Lame da tak buat fantastic friday kan..takpe2 arini aku nak buat sedikit tazkirah untuk kebaikan bersama..Insyaallah..

Ermm..pernah tak jadi situasi macam ni?

1) A: ni semua kau punya pasallah..
    B: ehh??apsal aku pulak salah..kau la..aku da kata buat plan B,kau nak jugak buat plan Z..haaa..kau punye pasalla,.
    
2) arrgghhh!! failed lagi paper kali ni..ni semua jantan tak guna tu la puncanya..kalau dia tak tinggalkan aku,takdela aku failed..errgghhh!!

3) (mengumpat) aku benci betol minah bt senget tu..dia la yang buat keje salah,aku yang kena marah..huh!

4) mase kita kat sekola rendah pon,selalu je berlaku kes salah menyalahkan orang lain kan?


haa..ni contoh2 jela yang aku boleh pikir sikit..semuanya nak salahkan orang lain..takde pon yang kita salahkan diri sendiri..Cuba fikir semula,salahkan orang lain bolehh setelkan masalah ke? Ataupon ianya menambahkan masalah?Masalah besar akan timbul kan? Am I right? Yes!!

Just imagine if u salahkan diri sendiri then u improve urself that u can betolkan masalah tersebut..Then,its settled! takde akan kena mengena dengan orang lain da..Awak akan rasa lebih bahagia dan tenang bila awak salahkan diri sendiri..Ada baiknya kita tak libatkan orang..Fikir positif ye sayang..:)

Semua yang berlaku kat dunia ni ada hikmahnya..Jangan asyik nak menunding jari ke arah orang..1 jari tunjuk orang,4 jari ke arah kita kan?so??fahamkan..and kena sentiasa amalkan mintak maaf,mintak ampon dengan semua orang okay?



Jangan terlalu mudah menunding jari ke arah orang lain okay? 

Amik tanggungjawab tu..Kita cari jalan penyelesaiannya ok..Itu sahaja lah..Jom sambung study..:)


1 comment:

Pendamba Mawar said...

:) mekasih peringatan..:)

Kami Si Blogger

TEKAN SAYA,AWAK KAYA..